2024 in vogelvlucht
Onze Projecten
In 2024 heeft het Deltaplan Biodiversiteitsherstel zich samen met haar partners en supporters via verschillende projecten ingezet voor herstel van biodiversiteit. Hieronder staan een aantal belangrijke projecten van afgelopen jaar.

Project update
Kennistraject Basiskwaliteit Natuur
In 2024 is het kennisdocument Basiskwaliteit Natuur (BKN) gepubliceerd. Dit rapport biedt handvatten voor het creëren van een gezonde leefomgeving voor algemene soorten in het bebouwd en landelijk gebied. In samenwerking met Naturalis, SoortenNL, Vogelbescherming Nederland, Wageningen University & Research en IUCN wordt de ontwikkeling van kennis en tools over BKN komende jaren voortgezet middels een kennistraject. Het doel hiervan is om gemeenten en provincies zoveel mogelijk te ondersteunen in het werken naar een BKN.
BKN zijn de omgevingscondities die zorgen voor een gezond leefgebied, en daarmee het voorkomen van algemene soorten in het bebouwd en landelijk gebied. Werken aan BKN vraagt inzet, kennis en samenwerking van meerdere partijen en typen organisaties. Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel heeft – mede op verzoek van het ministerie van LVVN - de rol op zich genomen om de kennis van partijen te bundelen en samen te werken in de ontwikkeling van het Kennisdocument Basiskwaliteit Natuur (Meesters et al., 2024). Het doel van dit kennisdocument is om eenduidigheid te scheppen over de basisprincipes, de beschikbare kennis in kaart te brengen en de kennishiaten te identificeren. Het kennisdocument biedt daarmee de basis om verder te bouwen aan de ontwikkeling van BKN. Aanvullend hierop zijn de bestaande kennis en tools opgenomen als thema in de Toolbox voor Biodiversiteit van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en is er een helpdesk voor vragen ingesteld.
Kennistraject BKN
Voortbouwend op het Kennisdocument is in de tweede helft van het jaar het kennistraject BKN van start gegaan. Tijdens dit 4-jarige traject zal onder andere worden gewerkt aan de uitwerking van de condities en landschapstypen voor het bebouwd en landelijk gebied, het opnemen van BKN in het beleid, kennis over maatregelen en monitoring. Daarnaast zullen er verschillende webinars en evenementen worden georganiseerd en e-learnings ontwikkeld.
Het eerste product zal in de zomer van 2025 worden opgeleverd, bestaande uit een rapport voor de BKN-condities in het bebouwd gebied (gecoördineerd door het Deltaplan Biodiversiteitsherstel). Dit rapport maakt concreet welke condities nodig zijn voor BKN, en geeft een eerste advieswaarde om naartoe te werken. De kennis uit dit rapport vormt de basis voor de Biodiversiteitplanner, en zal worden getoetst in de officiële BKN-pilots die worden gecoördineerd vanuit LVVN en consorten.
Animatie
Basiskwaliteit Natuur
Daarnaast is in 2024 de laatste hand gelegd aan de animatie over Basiskwaliteit Natuur en werd deze gepubliceerd.

Project update
Aanvalsplan Landschap
naar 10% groenblauwe dooradering in Nederland
In Nederland is in de afgelopen eeuw ongeveer 60% van de landschapselementen verdwenen. Dit heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit, die hierdoor mede afneemt. Om het tij te keren is door het Deltaplan in 2022 het Aanvalsplan Landschap gelanceerd. Onder de vlag van het Aanvalsplan is afgelopen jaar hard gewerkt aan de doelstelling om in 2050 tot 10% groenblauwe dooradering van het landelijk gebied te komen. Van verschillende inspiratievideo’s over het belang van landschapselementen tot aan realisatie van 350 km landschapselementen in verschillende regio’s.
Mede vanuit het Aanvalsplan zijn door het Deltaplan Biodiversiteitsherstel in 2024 negen projecten ondersteund bij een collectieve subsidieaanvraag én aanleg van landschapselementen. In november startten de projecten, van verschillende consortia van boerencollectieven, landschapsorganisaties en natuurverenigingen, met de aanleg van meer dan 350 kilometer aan landschapselementen, verspreid over zeven provincies in Nederland. Met deze initiatieven wordt een belangrijke stap gezet in het versterken van de biodiversiteit en het verduurzamen van het cultuurlandschap.
Verder lezen
Community of practice
Ook is er, onder ons motto ‘doen-leren-beter doen’, in 2024 een community of practice Landschapselementen ingesteld. Hierbij aangesloten partijen zijn daadwerkelijk bezig met de aanleg van groenblauwe dooradering en leren in zowel digitale als fysieke bijeenkomsten van elkaars ervaringen, successen en uitdagingen. In het najaar van 2024 vonden de eerste bijeenkomsten van deze CoP plaats waar deelnemers elkaar leerden kennen, hun projecten presenteerden en relevante informatie en kennis met elkaar deelden. Ook organiseerden we een fysieke bijeenkomst op de Fruit Tech Campus in Geldermalsen waar verschillende CoP-leden vertelden over hun project(en) en hoe ‘de kracht van de regio’ kan worden ingezet om een breder draagvlak te krijgen voor groenblauwe dooradering en landschapselementen.
Verder lezen

Advies Monitoring
Vanuit de werkgroep Handelingsperspectief en Beleid van het Aanvalsplan is er in 2024 een advies over de monitoring van groenblauwe dooradering gepubliceerd. Om te achterhalen welke landschapselementen al aanwezig zijn in een gebied (bijvoorbeeld provincie, waterschap of gemeente), is monitoring noodzakelijk. Hierdoor kan de voortgang naar 10% GBDA in kaart worden gebracht. Zulke inzichten helpen om draagvlak bij betrokken partijen te behouden en te versterken. In dit advies staan verschillende niveaus van monitoring omschreven, en een concreet voorstel om te komen tot een landsdekkende, uniforme registratie van landschapselementen.
Verder lezen
Video
Het belang van landschapselementen
Daarnaast produceerde we in 2024, met steun vanuit de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, vier video’s over landschapselementen. Eén video gaat over het belang van landschapselementen. De andere drie zijn inspiratievideo’s over projecten waarin landschapselementen succesvol zijn gerealiseerd.
Bekijk de projectvideo's
Project update
Toolbox voor Biodiversiteit uitgebouwd
Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel gaat uit van het idee dat iedereen kan bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit in Nederland. In 2024 is ervoor gekozen de Toolbox voor Biodiversiteit, die we eerder in 2022 lanceerden in samenwerking met Groen Kennisnet, te integreren in onze website. Dit zorgt voor meer zichtbaarheid, en een betere aansluiting op lopende kennistrajecten zoals Basiskwaliteit Natuur. Daarnaast is de Toolbox verder uitgebouwd met nieuwe thema’s en functionaliteiten en hebben we bestaande thema’s versterkt.
In 2024 werd het thema ‘Basiskwaliteit Natuur’ (BKN) toegevoegd en er worden regelmatig nieuwe tools toegevoegd over dit onderwerp. Daarnaast is er nog een helpdesk opgezet om organisaties te helpen wanneer ze vragen hebben over BKN. Dit maakt dat de Toolbox is uitgegroeid tot het centrale BKN-informatiepunt.
Het thema Landschapselementen, ook toegevoegd in 2024, richt zich op het herstel van het cultuurlandschap. Hier lees je over hoe je door het aanleggen van elementen zoals houtwallen, poelen en natuurvriendelijke oevers bij kunt dragen aan het versterken van de biodiversiteit én aan klimaatadaptatie. Deze ontwikkeling sluit mooi aan bij het Aanvalsplan Landschap.
De belangrijkste verandering van het afgelopen jaar was de integratie van de Toolbox in de vernieuwde website van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Hierdoor ontstonden er volop mogelijkheden om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren en de koppeling met lopende kennistrajecten te versterken. Dit leidde direct tot aanzienlijk meer websiteverkeer en een veel overzichtelijkere navigatiestructuur. Na deze moderniseringsslag richten we ons in 2025 op het verder uitbouwen van de bestaande thema’s en het toevoegen van nieuwe functionaliteiten. Zo wordt er onder meer gekeken naar de invoering van een filterfunctie, waarmee gebruikers de juxiste tools nog sneller kunnen vinden.
Verder lezen

Project update
Biodiversiteitplanner
Inzichtelijk maken kansen voor biodiversiteit op locatie
Om biodiversiteit te kunnen beschermen en verbeteren is heldere informatie over de stand van zaken en verbetermogelijkheden essentieel. Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel werkt daarom in een consortium mee aan de ontwikkeling van de Biodiversiteitplanner. Deze planner geeft de huidige status van biodiversiteit op een specifieke locatie weer en biedt inzicht in waar de meeste winst is te behalen voor biodiversiteit.
De Biodiversiteitplanner wordt een tool waarmee gemeenten, adviesbureaus en andere organisaties inzicht kunnen krijgen in de status van de biodiversiteit van hun locatie en helpt maatregelen te identificeren die kunnen bijdragen aan het vervullen van hun groene ambities voor die plek. De tool bundelt de beschikbare data van verschillende kennisinstellingen, Atlas Natuurlijk Kapitaal en gebiedsgegevens over condities en randvoorwaarden die gelden voor specifieke gebieden. Hierbij wordt ook gekeken naar de ecologische randvoorwaarden die nodig zijn voor Basiskwaliteit Natuur. Op basis van deze gebundelde informatie kan de gebruiker ook meteen een eerste advies krijgen over mogelijke maatregelen of vervolgstappen die op een locatie genomen kunnen worden om de biodiversiteit te versterken.
De Biodiversiteitplanner zal als webtool publiekelijk worden aangeboden. De gebruiker zal in een aantal stappen aan de hand worden genomen door de applicatie. Als eerste kiest de gebruiker de locatie waar ze advies over wil ontvangen. Deze kan in het stedelijk of landelijk gebied liggen. Het systeem zal daarbij de betreffende landschapstypen en bijbehorende condities opzoeken. Aan de hand hiervan worden kansen voor verbetering en de daarbij passende maatregelen bepaald. Deze analyse resulteert uiteindelijk in een overzicht van maatregelen, gerangschikt op prioriteit. De gebruiker kan met deze lijst aan de slag met het uitwerken van een plan van aanpak om groene ambities in het betreffende gebied te vervullen. Eind 2026 moet de Biodiversiteitplanner gereed zijn voor gebruik.
Verder lezen

Onderzoek
Kansen en knelpunten in beeld
Agroforestry als onderdeel van groenblauwe dooradering
In 2024 heeft het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, in opdracht van het Wereld Natuur Fonds, onderzocht hoe agroforestry kan bijdragen aan de versterking van groenblauwe dooradering (GBDA) in Nederland. Het resultaat is het rapport "Agroforestry als onderdeel van groenblauwe dooradering", waarin de ecologische en financiële randvoorwaarden voor agroforestry in beeld zijn gebracht.
Agroforestry – het integreren van bomen en struiken in landbouwsystemen – biedt veel potentie voor biodiversiteitsherstel, klimaatadaptatie en waterbeheer. Toch blijft de toepassing in Nederland achter. Momenteel bestaat slechts 3% van het landelijk gebied uit groenblauwe dooradering, terwijl 10% het streefdoel is.
Het rapport benoemt knelpunten zoals gebrekkige financiële langetermijnsteun, onduidelijke regelgeving en een beperkte plek voor agroforestry binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Tegelijkertijd wijst het op kansen: met een beter afgestemd subsidiesysteem, erkenning binnen de GLB-eco-regeling en ondersteuning bij implementatie, kunnen boeren worden gestimuleerd om landschapselementen op te nemen in hun bedrijfsvoering.
De bevindingen zijn samengevat in een uitgebreid rapport én een bijbehorende factsheet van Wageningen University & Research, als onderdeel van een bredere reeks agroforestry-publicaties. Deze inzichten vormen belangrijke bouwstenen voor beleidsontwikkeling en praktijkgerichte ondersteuning op weg naar een veerkrachtiger, biodiverser landschap. Komende periode gaat het Wereld Natuur Fonds aan de slag met het advies uit het rapport, met de focus op het ondersteunen van individuele bedrijven en het ontwikkelen van bedrijfsplannen en –ontwerpen voor agroforestry.
Bekijk het rapport
Bekijk de factsheet
Project update
Samen voor Biodiversiteit
Innovatiefonds
In 2024 kreeg het ‘Samen voor Biodiversiteit’ Innovatiefonds opnieuw vorm als aanjager van vernieuwende, gebiedsgerichte initiatieven voor biodiversiteitsherstel in Nederland. In augustus maakte het Deltaplan Biodiversiteitsherstel bekend dat zes veelbelovende projecten een financiële bijdrage ontvingen uit het fonds. Deze projecten brengen burgers en andere grondgebruikers samen om lokaal biodiversiteit te versterken.
Na een thematische editie in 2023 waarin het fonds met steun van het Dinamo Fonds, gericht was op het versterken van plasdrasgebieden voor weidevogels, werd dit jaar gekozen voor een bredere aanpak. Met ondersteuning van het Wereld Natuur Fonds lag de focus op het versterken van de groenblauwe dooradering in het landschap en het vergroten van de biodiversiteit in de stedelijke omgeving.
Voor deze ronde was €50.000 beschikbaar, met een maximale bijdrage van €10.000 per project. De zes geselecteerde initiatieven laten zien hoe betrokkenheid op lokaal niveau leidt tot creatieve en kansrijke oplossingen voor biodiversiteitsherstel.
Met het Innovatiefonds blijft het Deltaplan Biodiversiteitsherstel ruimte bieden aan pioniers die met concrete acties bijdragen aan het herstel van biodiversiteit in stad én land.
Lees meer over de projecten
Benieuwd waar ze nu staan?
Klik door naar de afzonderlijke projectupdates voor de laatste ontwikkelingen en resultaten.

Een lint van groene en blauwe natuurparels door Staphorst
Stichting Prachtlint Staphorst werkt met bewoners, gemeente en natuurorganisaties aan een groen-blauw netwerk door stad en landelijk gebied.
Lees meer

Samen voor vogels, vlinders en bijen bij Zorggroep Zaanstreek
Zorginstellingen worden groene oases voor mens en dier, met hulp van bewoners, scholen en vrijwilligers.
Lees meer

Ruimte voor amfibieën en insecten in Voedselbos Elderveld (Arnhem)
Een voormalig akker wordt biodivers voedselbos met poelen, vlonders en educatie voor de wijk.
Lees meer

Bloemrijk Texel: zet Texel in bloei voor de Zwarte Bij
Bewoners en bezoekers dragen bij aan een bloemenveld voor de Texelse Zwarte Bij.
Lees meer

Vergroening van Diezerhof in Zwolle: groene oase in de binnenstad
Een wijkinitiatief tovert grasvelden om tot een inheemse, bloeiende buurtplek vol biodiversiteit.
Lees meer

Groene verbindingen in Boekel: biodiversiteit in voor- en achtertuinen
Van braakliggend terrein naar ecologische schakel tussen volkstuinen en omliggend landschap.
Lees meer

Project update
Raamwerk Biodiversiteit 2.0
Een praktisch instrument voor waterschappen
Waterschappen spelen een sleutelrol rol in het versterken van biodiversiteitsherstel en waterkwaliteit. Het rapport Raamwerk Biodiversiteit 2.0, uitgebracht door STOWA, biedt waterbeheerders een vernieuwd en praktisch hulpmiddel om biodiversiteit meetbaar en vergelijkbaar te maken.
Het raamwerk stelt waterschappen in staat om biodiversiteitsdoelen te formuleren en maatregelen te implementeren die bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Belangrijk hierbij is het behoud van algemene soorten en het behalen van doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Het rapport introduceert kritische prestatie-indicatoren (KPI's) en een systematische aanpak, waarmee waterschappen hun beleid en beheer effectiever kunnen afstemmen op biodiversiteitsdoelen. Het rapport van STOWA is met medewerking van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en LIFE IP All4Biodiversity opgesteld.
Raamwerk Biodiversiteit 2.0
Met het raamwerk kunnen waterschappen onder meer:
1.
De ecologische kwaliteit van waterlichamen gebiedseigen in kaart brengen en verbeteren, aansluitend op de Kaderrichtlijn Water.
2.
Blauwgroene netwerken realiseren door watergangen en terreinen zo in te richten dat ze fungeren als leefgebied en verbindingsroutes voor planten en dieren.
3.
Terrestrische biodiversiteit bevorderen op hun terreinen via natuurinclusief beheer en aangepaste pachtcontracten.
4.
Biodiversiteit integraal opnemen in beheer, onderhoud en recreatief gebruik van water- en landgebieden.

Met deze tweede versie van het raamwerk is een belangrijke stap gezet richting praktische toepasbaarheid. Waar de eerste versie nog indicatoren voor aquatische en terrestrische biodiversiteit miste, is deze versie uitgebreid en aangescherpt. Dit sluit naadloos aan bij het concept Basiskwaliteit Natuur. Met het Raamwerk Biodiversiteit 2.0 hebben waterschappen een praktisch instrument in handen om biodiversiteitsherstel verder te integreren in hun beleid en praktijk.