2024 in vogelvlucht

Onze bijeenkomsten
In 2024 organiseerde het Deltaplan Biodiversiteitsherstel samen met verschillende partners een rijk programma aan bijeenkomsten. Van grote landelijke evenementen tot compacte digitale sessies: overal stond het uitwisselen van kennis, inspiratie en praktijkvoorbeelden centraal.
De rode draad
Partners inspireren partners, want biodiversiteitsherstel vraagt om samenwerking, wederzijds begrip en het delen van ervaringen. Door partijen uit verschillende sectoren, zoals gemeenten, boeren, bedrijven, terreinbeheerders, overheden en kennisinstellingen met elkaar in gesprek te brengen, ontstaat er een lerend netwerk dat samen bouwt aan een natuurinclusieve samenleving.
In totaal namen in 2024 honderden deelnemers deel aan onze evenementen. Op deze pagina blikken we terug op een aantal hoogtepunten: bijeenkomsten waar kennis gedeeld werd, verbindingen zijn gelegd en waar inspiratie leidde tot actie. Je kunt hieronder alle verslagen en presentaties inzien.

Op locatie
05-04-2024
Gebiedsgericht samenwerken: zo creëren we ruimte voor landbouw en natuur
Op vrijdag 5 april kwamen ongeveer honderd geïnteresseerden bijeen op het provinciehuis Friesland in Leeuwarden om te delen en leren tijdens het evenement ‘Gebiedsgericht samenwerken’, georganiseerd door Life IP All4Biodiversity en het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Inspirerende presentaties, een paneldiscussie, workshops en een excursie: het kwam allemaal voorbij. Matthijs de Vries, gedeputeerde van Provincie Friesland, opende de dag met een krachtige boodschap over de urgentie van biodiversiteitsherstel: "Elke dag dat we wachten is een dag gemist."
Bekijk het verslag
29-05-2024
Aan de slag met Basiskwaliteit Natuur
Op woensdagmiddag 29 mei 2024 organiseerden het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en het Ministerie van LVVN de bijeenkomst 'Aan de slag met Basiskwaliteit Natuur'. Ruim 200 deelnemers kwamen samen in het Akoesticum in Ede om kennis én praktijkervaringen te delen over Basiskwaliteit Natuur (BKN). De middag begon plenair met interessante verhalen vanuit, en vragen aan het Ministerie van LVVN, Vogelbescherming Nederland, Naturalis en het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.
Ronald Hiel, directeur Deltaplan Biodiversiteitsherstel en dagvoorzitter, en Franc van der Steen, Ministerie van LVVN, openden de bijeenkomst ‘Aan de slag met Basiskwaliteit Natuur’. In de zaal zaten ambtenaren, experts en vele andere belanghebbenden vanuit heel Nederland, die niet alleen iets wilden leren over BKN, maar er ook werk van maken.
Bekijk het verslag
18-11-2024
Gemeentecongres 2024: 'Biodiversiteit in je gemeente'
Op 18 november organiseerden het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en Collectief Natuurinclusief een congres voor gemeenten over biodiversiteit. Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en het Collectief hebben de gezamenlijke ambitie om de biodiversiteit in Nederland te versterken en te werken aan een natuurinclusieve samenleving. Centraal tijdens dit congres stond het belang van biodiversiteit voor een gezonde leefomgeving. Gemeenten spelen hierin een cruciale rol en staan aan de basis voor de inrichting van de openbare ruimte.
Het doel van de bijeenkomst was om gemeenten inzicht te geven in de beleidsontwikkelingen, beschikbare kennis, instrumenten én voorbeeldprojecten van gemeenten. Ruim 180 deelnemers zaten in de zaal toen Marcel Belt, wethouder van gemeente Leidschendam-Voorburg, de aftrap gaf voor een dag vol inspiratie en kennisdeling. Tijdens het plenaire programma kwamen verschillende sprekers aan bod.
Bekijk het verslag

Digitaal
27-02-2024
Biodiversiteitsbeleid:
Lidl en Natuur & Milieu werken samen
Op dinsdag 27 februari kregen Deltaplan Biodiversiteitsherstel-partners Lidl en Natuur & Milieu tijdens een online kennis- en inspiratiesessie het podium om hun bijdragen aan biodiversiteitsherstel toe te lichten. Meer dan 130 deelnemers zaten aandachtig te luisteren tijdens de presentaties van Esmée van Veen, coördinator duurzaamheid bij Lidl, en Baudien Bosma, campagnestrateeg bij Natuur & Milieu.
Beide partijen werken al jarenlang samen op het onderwerp biodiversiteit. Met een interessant verhaal over hun samenwerking bood deze sessie waardevolle inzichten in wat beide organisaties gezamenlijk al doen voor biodiversiteit, welke uitdagingen er zijn en welke rol zo’n samenwerking kan betekenen voor biodiversiteitsherstel.
Lees het verslag
11-06-2024
De Federatie Particulier Grondbezit en Landgoed Bleijendijk werken aan een biodiverse toekomst
Op dinsdag 11 juni 2024 vond wederom een digitale kennis- en inspiratiesessie plaats waarbij de partner Federatie Particulier Grondbezit haar visie op biodiversiteitsherstel deelde. Tijdens deze sessie spraken Henry Meijdam, voorzitter van de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) en één van de leden van de FPG, Herma Winnemuller, eigenaar van Landgoed Bleijendijk.
De FPG is een organisatie die zich richt op particuliere eigenaren van grond. Ze streven er naar het grondbezit aantrekkelijk en haalbaar te maken voor opvolgende generaties, zodat landgoederen intact blijven en niet versnipperen. Het borgen van biodiversiteit is hierbij een belangrijk uitgangspunt. Henry Meijdam schetst het kader van FPG, waarna Herma, als lid van de FPG en eigenaar van Landgoed Bleijendijk, meer vertelt over hoe zij de biodiversiteit in stand houdt op het landgoed.
Bekijk het verslag
03-10-2024
Gemeente Apeldoorn en stichting RAVON werken samen aan biodiversiteitsherstel
Op donderdag 3 oktober kregen de gemeente Apeldoorn en stichting RAVON, partners van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, het podium om te vertellen over hun inspanningen rondom biodiversiteitsherstel. Ruim vijftig geïnteresseerden kwamen luisteren naar het verhaal van Peter de Mink, stadsecoloog bij gemeente Apeldoorn, en Jan Kranenbarg, teamleider bij stichting RAVON, tijdens de derde online kennis- en inspiratiesessie georganiseerd door het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.
Hun verhalen en initiatieven boden veel waardevolle inzichten en inspiratie voor de aanwezigen. Van achterliggende drijfveren en beleid tot concrete voorbeelden van biodiversiteitsherstel in de praktijk – het kwam allemaal aan bod. Naast de individuele inspanningen van de gemeente Apeldoorn en Stichting RAVON werken de partijen óók samen aan biodiversiteitsherstel. Hieronder lees je het verslag van de online kennis- en inspiratiesessie, die werd voorgezeten door Floor Edixhoven van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.
Bekijk het verslag



15-10-2024
Biodiversiteitsherstel: Aannemersbedrijf Smits en HAS Green Academy werken samen
Op dinsdag 15 oktober vond alweer de vierde editie van de reeks online kennis- en inspiratiesessies plaats, georganiseerd door het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Tijdens deze sessies krijgen onze partners het podium om te vertellen hoe zij biodiversiteitsherstel integreren in hun bedrijfsvoering.
Maria Smits, werkzaam bij Aannemersbedrijf Smits, presenteerde aan een groep geïnteresseerden hun biodiversiteitsbeleid. Aan het woord kwam ook Wouter Thijs, docent bij de HAS Green Academy. Hij lichtte de samenwerking tussen hun studenten en Aannemersbedrijf Smits toe, en hoe die het biodiversiteitsherstel bevordert. De sessie, voorgezeten door Hidde Hofhuis van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, bood de kans om te leren van de praktijkervaringen en kennis van deze organisaties.
Bekijk het verslag
14-11-2024
Collaboration with Farmers – Uniting viable farming practices with nature conservation’
Op 14 november organiseerde LIFE IP All4Biodiversity i.s.m. het Deltaplan Biodiversiteitsherstel het webinar ‘Collaboration with Farmers – Uniting viable farming practices with nature conservation’. Het webinar bracht verschillende Europese LIFE IP-programma’s samen die zich inzetten voor het versterken van de natuurkwaliteit in en rond Natura 2000-gebieden, met een belangrijke rol voor boeren. Tijdens het webinar werden inzichten gedeeld uit de praktijk: hoe kunnen we de kwaliteit van natuur verbeteren in overgangszones én tegelijkertijd een haalbaar verdienmodel voor boeren borgen?
Bekijk het verslag
10-12-2024
ABN AMRO over haar biodiversiteitsbeleid: zes principes voor verduurzaming
Op dinsdag 10 december vond de vijfde online kennis- en inspiratiesessie plaats van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, waar onze partner ABN AMRO bank het podium kreeg om haar biodiversiteitsbeleid toe te lichten. ABN AMRO gaf een waardevolle presentatie, verzorgd door Sonny Duijn (adviseur biodiversiteit), Julie Kiveron (analist circulaire economie & biodiversiteit) en Elias Colemont (analist circulaire economie & biodiversiteit). Hieronder lees je een verslag van de sessie inclusief de presentatie.
Bekijk het verslag
17-12-2024
Verslaglegging volgens de CSRD
Op dinsdag 17 december organiseerde het Deltaplan Biodiversiteitsherstel de zesde en tevens laatste online kennis- en inspiratiesessie in 2024. De sessie ‘Verslaglegging volgens de CSRD’ trok zo’n 80 geïnteresseerde kijkers. Het programma begon met een algemene toelichting op de CSRD door Tijmen de Vries (Schuttelaar&Partners). Daarna kwam Marije Klever (BoerenNatuur) aan het woord over ‘biodiversity boosters’ - een methode die zij nu aan het verkennen zijn om invulling te geven aan de CSRD. Ook Niels Raes (Naturalis) lichtte zo’n tool toe: THRIVE. Daan Reith (Heijmans) sloot de sessie af door de kijkers mee te nemen in hun verhaal en hoe zij, als CSRD-plichtig bedrijf, deze verslaglegging als een win-win situatie zien.
Bekijk het verslag