De aanpak van het
Deltaplan Biodiversiteitsherstel
De biodiversiteit in Nederland staat al decennia onder grote druk. Het is essentieel om deze trend te keren. Het verlies van biodiversiteit moet worden omgebogen naar herstel, wat vraagt om een gerichte aanpak. Het houdt in dat we de drukfactoren op de natuur moeten verminderen en tegelijkertijd gunstige habitats moeten stimuleren voor flora en fauna.
Ons doel
Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel speelt hierin een belangrijke rol. De stichting richt zich op het bevorderen van duurzaam herstel van biodiversiteit in Nederland, met een specifieke focus op de domeinen landbouw, openbare ruimte en natuur. Als faciliterende kracht brengt het Deltaplan Biodiversiteitsherstel een groeiende beweging van inmiddels meer dan 100 partners samen die actief bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit. Deze partners variëren van bedrijven en kennisinstellingen tot natuurorganisaties en overheden.
Alle partners geven voor deelname aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel een concreet commitment af waarin ze aangeven wat zij al doen op het gebied van biodiversiteit en welke ambities zij hebben om hun bijdrage verder te vergroten. Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel fungeert als platform waar al deze partijen samenkomen om kennis te delen en elkaar te ondersteunen bij het realiseren van hun commitments. Daarnaast worden vanuit het Deltaplan Biodiversiteitsherstel ook gezamenlijke initiatieven en projecten opgezet die bijdragen aan het versterken van de biodiversiteit.
Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel fungeert als platform waar al deze partijen samenkomen om kennis te delen en elkaar te ondersteunen bij het realiseren van hun commitments.

Onze activiteiten
In het Deltaplan Biodiversiteitsherstel zijn vijf succesfactoren gedefinieerd voor het herstel van biodiversiteit:
- Draagvlak en gedeelde waarden;
- Realiseren van nieuwe verdienmodellen;
- Stimulerende en coherente wet- en regelgeving;
- Kennis en innovatie;
- Gebiedsgerichte samenwerking.
Deze factoren vormen de basis voor de activiteiten van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en ondersteunen partners in het realiseren van hun biodiversiteitsambities. De kenniskringen en Communities of Practice (CoP’s) zijn belangrijke platforms voor kennisdeling en uitwisseling van ervaringen.
Kenniskringen
De kenniskringen richten zich op vijf thema’s: gebiedsgerichte samenwerking, infranatuur, monitoring, verdienmodellen en nieuwe kennis & innovatie. Ze brengen partners uit verschillende sectoren samen, waardoor deelnemers praktijkervaringen kunnen delen en gezamenlijk oplossingen kunnen ontwikkelen die bijdragen aan biodiversiteitsherstel.
Communities of Practice (CoP’s)
De CoP’s zijn gericht op vier groepen partners: agrofoodpartners, waterschappen, gemeenten en partijen die werken aan groenblauwe dooradering. Hier delen partners kennis en ervaringen, bespreken ze successen en uitdagingen, en wisselen ze best practices uit, zodat ze gezamenlijk kunnen werken aan oplossingen binnen hun werkgebied.
Partnerbijeenkomsten
Daarnaast organiseert het Deltaplan Biodiversiteitsherstel algemene partnerbijeenkomsten over actuele biodiversiteitsthema’s. Deze bijeenkomsten ondersteunen partners bij het versterken van hun bijdrage aan biodiversiteitsherstel en helpen hen de impact van hun inspanningen te vergroten.
Projecten
Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel werkt ook aan verschillende collectieve projecten om biodiversiteitsherstel te bevorderen. In de komende jaren ligt de focus op de implementatie van het Aanvalsplan Landschap, het Kennistraject Basiskwaliteit Natuur en ontwikkeling en toepassing van nieuwe verdienmodellen voor biodiversiteit. Deze projecten ontsluiten waardevolle kennis die de bredere beweging voor biodiversiteitsherstel versterkt.
Doen-leren-beter doen
Ons motto is “Doen-leren-beter doen”. Door continu te monitoren wat werkt en wat beter kan, verbeteren we onze strategieën en versterken we de impact op herstel van biodiversiteit. Deze lerende aanpak moet ervoor zorgen dat biodiversiteitsherstel zowel effectief als toekomstbestendig is. Met de inzet van onze partners en gezamenlijke projecten werkt het Deltaplan Biodiversiteitsherstel integraal aan het herstel van biodiversiteit in Nederland.

Wat is ons toekomstbeeld?

Openbare ruimte
- Openbare ruimte wordt ecologisch beheerd.
- Iedere nieuwe ruimtelijke ontwikkeling levert een toename op van de biodiversiteit.

Natuur
- De lokaal-specifieke biodiversiteit in natuurgebieden is robuust.
- Natuurgebieden zijn effectief met elkaar verbonden.
- Negatieve invloed vanuit andere gebieden wordt beperkt.

Landbouw
- Een landbouwsysteem dat in balans is met de omgeving.
- Dat een positieve bijdrage levert aan de biodiversiteit.
- Waar boeren een goede boterham kunnen verdienen.
Wat zijn onze concrete doelen voor de komende jaren?
- In 2030 bestaat 5% van het landelijk gebied uit groen/blauwe landschapselementen. Dit groeit door naar 10%, uiterlijk in 2050.
- In 2030 wordt 50% van de openbare ruimte ecologisch beheerd.
- Iedere nieuwe ruimtelijke ontwikkeling levert een toename op voor biodiversiteit. In 2030 geldt dit voor minimaal 50% van de projecten.
- Binnen 2 jaar wordt in alle provincies stapeling van beloningen toegepast voor boeren met een natuurinclusievere bedrijfsvoering.
- Binnen 2 jaar is een langjarige vergoeding voor ecosysteemdiensten gerealiseerd.

Hoe willen we onze doelen realiseren?
1.
Bewerkstelligen dat alle relevante private en publieke partijen een actieve bijdrage leveren aan groenblauwe dooradering in het landelijk gebied.
2.
Inzichtelijk maken welke condities gerealiseerd moeten worden voor een Basiskwaliteit Natuur die algemene soorten nodig hebben om algemeen te blijven.
3.
Verder uitbouwen van ons netwerk van partners die zelf aan de slag gaan met versterken van biodiversiteit en om samen met hen maatschappelijke bewustwording en betrokkenheid bij biodiversiteitsherstel te vergroten.
4.
Ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van duurzame verdienmodellen voor boeren die de biodiversiteit vergroten.
5.
Uit onze Communities of Practice instrumenten aandragen voor succesvolle gebiedsgerichte samenwerking voor het realiseren van meer biodiversiteit die vervolgens ook elders kunnen worden toegepast.
6.
Vanuit opgedane praktijkervaringen van onze partners inzetten op coherente, stimulerende en praktische toepasbare wetgeving voor herstel van biodiversiteit.
7.
Uniform meetbaar maken van biodiversiteitsprestaties zodat deze een solide basis vormen van stapeling van beloningen door zowel publieke als private partijen.
8.
Samen met andere partijen werken aan een biodiversiteitsplanningstool, die bij de ontwikkeling en herinrichting van gebieden zorgt voor het versterken van de biodiversiteit.
